Ennen & nyt: urheilu

Palomiehen työ vaatii jatkuvaa fyysisen kunnon ylläpitämistä. Urheilu ja voimistelu ovatkin olleet osa palomiesten harjoitusohjelmaa jo 1920-luvulta alkaen, ja esimerkiksi Turun keskuspaloasemalle rakennettiin oma voimistelusali jo vuonna 1916.

Sota-aikana ykköspeliksi nousi koripallo, johon voimistelusali tarjosi erinomaiset tilat. Toinen tärkeä pallopeli oli lentopallo, jota pelattiin sekä sisällä että ulkona. Keskusaseman etupihalla pelattiin pesäpalloa ja nelimaalia.

1950- ja 60-luvuilla palomiehille järjestettiin ohjattua iltavoimistelua useita kertoja viikossa. Osa palomiehistä osallistui voimisteluryhmään vapaa-ajallaan ja jotkut kiinnostuivat jopa kilpavoimistelusta. Moni palokuntalainen on vuosien varrella noussut eri lajeissa suomalaisen urheilun huipulle asti.

Liikunta on yhä tänäkin päivänä lakisääteinen osa palomiehen työtä, ja sille varataan oma aikansa työvuorosuunnittelussa. Turun keskuspaloaseman voimisteluhallissa pelataan nykyään enimmäkseen salibandya, mutta myös kuntosalit ovat kovassa käytössä. Urheilua harrastetaan usein yhdessä.

Palomiesten on läpäistävä vuosittainen kuntotesti säilyttääkseen savusukelluskelpoisuutensa. Testissä mitataan lihas- ja kestävyyskuntoa.

Tiesitkö? Monissa eri lajeissa kisataan palomiesten suomenmestaruudesta. Joka toinen vuosi järjestetään myös World Police and Fire Games, johon voivat osallistua palomiehet, poliisit, vanginvartijat ja tullimiehet kaikista maailman maista.