Vesipelastus

Ihmisen pelastaminen vesillä tapahtuvista onnettomuuksista vaatii erikoisosaamista. Meren rannalla sijaitsevalla Varsinais-Suomen pelastuslaitoksella tarvitaan vesipelastuskalustoa myös sairaankuljetustehtäviin sekä maasto- ja mökkipalojen sammutukseen. Pelastuslaitoksen toiminta-alueella vesipinta-alaa on 337 km2 ja meripinta-alaa 16 359 km2. 

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen vesipelastustehtävät koostuvat pääsääntöisesti veden varaan joutuneiden henkilöiden pelastamisesta. Pelastettava henkilö on yleensä nuori humaltunut mieshenkilö.

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksella neljäkymmentä vesisukeltajaa

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksella työskentelee noin neljäkymmentä palomiestä, jotka on erikoiskoulutettu vesisukeltajiksi. Alueella tapahtuu vuosittain noin 60–80 tehtävää, joihin hälytetään vesisukellusyksikkö Turusta, Naantalista tai Uudestakaupungista. Eniten hälytyksiä tulee Turun keskustan alueelle Aurajokeen. Tehtävien määrät Varsinais-Suomessa ovat Suomen suurimpia ja suoraan verrannollisia kesän lämpötiloihin.

Yhteistyössä Rajavartiolaitoksen kanssa

Vesisukeltajista vähintään neljä on välittömässä valmiudessa kaikkina vuorokaudenaikoina. Heidät on sijoitettu keskuspaloasemalla sekä Naantalin paloasemalle. Keskuspaloasemalla sukeltajat miehittävät hälytystehtävissä erityisesti vesisukellustoimintaan suunnitellun yksikön (T-15). Joissakin tapauksissa sukeltajat voivat käyttää myös pelastusyksikön (T-11) kalustoa. Molemmat autot on varustettu vesisukellusvarusteilla, joista vesisukellusyksikkö kattavammin. Naantalin sukeltajat käyttävät hälytystehtävissä paloasemansa pelastusyksikköä (N-11).

Koska Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen toiminta-alue on laaja ja haasteellinen, kaikkiin paikkoihin ole mahdollista päästä ajoneuvoilla. Pelastuslaitos tekeekin runsaasti yhteistyötä Rajavartiolaitoksen vartiolentolaivueen kanssa. Varsinkin saaristossa tapahtuvissa vesisukellustehtävissä sukeltajat saapuvat onnettomuuspaikalle usein Super Puma -helikopterilla. Näin pelastussukeltajia saadaan kauaskin saaristoon noin 30 minuutin kuluessa hälytyksestä.

Sukeltajia voidaan kuljettaa kohteeseen myös Rajavartiolaitoksen veneillä. Myös Rajavartiolaitoksen sukeltajilla on valmius aloittaa pelastustoiminta, jos he ovat lähimpänä onnettomuuskohdetta.

Vesisukeltajat apuun yli aluerajojen

Myös Uudenkaupungin paloasemalla työskentelee vesisukeltajia, mutta heidän vahvuutensa asemalla vaihtelee nollasta kahteen. Paloasemalla pyritään kuitenkin aina pitämään vähintään yhtä vesisukeltajaa valmiudessa. Tästä syystä Uudenkaupungin paloaseman alueella vesisukellustehtäviin tulee automaattisesti vahvistuksia Turun keskuspaloasemalta sekä Satakunnan pelastuslaitoksen Rauman toimipisteestä.

Varsinais-Suomen itäisellä alueella voi puolestaan näkyä Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen sukellusyksikkö (LUP601). Tämä Lohjan paloaseman sukellusyksikkö vastaa vesisukellushälytyksiin Varsinais-Suomen itäisimmillä alueilla, jotka se saavuttaa nopeammin kuin Varsinais-Suomen vesisukellusyksikkö (T-15). Keskuspaloaseman sukellusyksikkö ottaa osaa myös itäisten alueiden vesisukellushälytyksiin.