Eläinten pelastus

Lue aiheesta muualla:

Eläinsuojelulaki (1996/247)

Eläinsuojelulain tarkoituksena on suojella eläimiä parhaalla mahdollisella tavalla kärsimykseltä, kivulta ja tuskalta. Lain mukaisesti sairasta, vahingoittunutta tai muutoin avuttomassa tilassa olevaa luonnonvaraista eläintä on pyrittävä auttamaan.

Eläinpelastustehtävät ovat vaihtelevia ja haasteellisia. Pelastettavat eläimet voivat olla pieniä lemmikkejä, suurempia kotieläimiä tai luonnonvaraisia eläimiä. Haasteelliseksi eläinpelastustehtävät tekevät eläinten koko, sijainti ja arvaamaton käyttäytyminen.

Kissa puussa

Yleisimpiä pelastuslaitoksen suorittamia eläimen pelastustehtäviä ovat kissojen noutaminen puista. Usein hätäkeskukseen ilmoitetaan myös sisätiloihin lentäneistä tai jäihin kiinni jääneistä linnuista. Vuoden 2012 aikana Varsinais-Suomen aluepelastuslaitoksen yksiköt kävivät eläinpelastustehtävillä katsomassa muun muassa patterin väliin juuttunutta lepakkoa, käärmettä henkilöauton moottoritilassa sekä nostivat pehmeään maahan uponneen sonnin.

Eläinten hätään puututaan herkästi

Ihmiset soittavat herkästi apua, etenkin kun kyseessä on luonnonvarainen eläin. Usein eläin ei kuitenkaan tarvitse apua. Mikäli eläin on hädässä, tulee sitä mahdollisuuksien mukaan auttaa kuitenkaan itseään vaarantamatta. Isommat eläimet ovat riski myös pelastushenkilöstölle.

Varsinais-Suomen aluepelastuslaitoksen toimialueella kaikki pelastusyksiköt ja palokunnat hoitavat eläinten pelastustehtäviä. Kakskerran vpk on varustettu yksiköllä, joka sisältää koti-, tuotanto- ja luonnonvaraisten eläinten pelastamiseen tarkoitettua välineistöä.

Pelastuslaitos pyrkii toimimaan eläinpelastustehtävissä eläinsuojeluvalvonnan ohjeiden mukaisesti. Vahingoittumattomat eläimet pyritään päästämään takaisin luontoon. Tarvittaessa eläin toimitetaan hoitoon. Jos eläin on kuitenkin sellaisessa tilassa, että sen hengissä pitäminen on ilmeistä julmuutta sitä kohtaan, eläin on lopetettava tai on huolehdittava siitä, että se lopetetaan.