NouHätä!

Lisätiedot NouHätä!-kilpailusta Varsinais-Suomessa

NouHätä! -kampanjasivut

NouHätä! -kampanja

NouHätä! on Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK:in järjestämä yläkoulujen pelastustieto- ja taitokampanja, joka on suunnattu erityisesti 8.-luokkalaisille peruskoululaisille. NouHätä! -kampanjan tarkoituksena on lisätä nuorten valmiuksia ennakoida ja estää vaaratilanteita sekä antaa taitoja toimia oikein onnettomuuden sattuessa. Kampanjaan voi osallistua NouHätä! -kampanjasivuilla.

Ohjeet osallistumiseen:

 1. Ilmoittaudu mukaan 4.2.2022 mennessä osoitteessa: www.nouhata.fi. Tieto koulun ilmoittautumisesta tulee pelastuslaitokselle. 
 2. Ota käyttöön maksuttomat oppimateriaalit: www.nouhata.fi/oppimateriaalit
 3. Järjestä yksi tai useampi turvallisuusoppitunti yläkoululaisille.
 4. Osallistukaa halutessanne 8. luokan oppilaiden kanssa NouHätä!-kilpailuun.
 5. Nauttikaa turvallisemmasta koulusta.

NouHätä! -virtuaalioppitunti torstaina 20.1.2022

 • Suomenkielinen tunti klo 9.15 - 10.00
 • Ruotsinkielinen tunti klo 10.15 - 11.00

Ohjeet tuntiin osallistumiseen tulee sivuille myöhemmin sekä lähetetään kaikille kampanjaan ilmoittautuneille. 

Oppitunti sisältää muun muassa seuraavaa:

 • NouHätä!-kampanja
 • Paloturvallisuus
 • Miten soitan hätänumeroon
 • Hätäensiapu
 • Miten toimia onnettomuuspaikalla?

Opettajien Action-päivä

Kaikkien kampanjaan ilmoittautuneiden koulujen kesken arvotaan opettajien Action-päivä. Päivä järjestetään maaliskuussa 2022 (tarkemmasta aikataulusta sovitaan
yhdessä voittajakoulun kanssa). Action-päivä sisältää muun muassa tietoiskun koulun
paloturvallisuudesta, alkusammutus- ja ensiapurasteja, tietenkään ruokailua
unohtamatta.
 

NouHätä! -kilpailu

Osana kampanjaa järjestetään NouHätä! -kilpailu, jonka järjestävät alueelliset pelastuslaitokset. Varsinais-Suomen pelastuslaitos ottaa yhteyttä maakunnan yläkouluihin loppuvuodesta, jolloin ilmoittautuminen kampanjaan ja kilpailuun alkaa.

Kilpailuun ilmoittautuneet koulut järjestävät itsenäisesti alkukarsinnat, johon kuuluu teoriakoe. Pelastuslaitos lähettää ohjeet ja aikataulut järjestelyihin ennen alkukarsintoja.

Jokaisen koulun kolme parasta joukkuetta pääsevät kamppailemaan aluekilpailun mestaruudesta keväällä. Aluekilpailun voittaja osallistuu Kuopion Pelastusopistolla järjestettävään loppukilpailuun huhtikuussa. Ilmoittautuminen kampanjaan 4.2.2022 mennessä: www.nouhata.fi.

Ohjeet osallistumiseen:

 1. Opetus kouluissa tammi-maaliskuussa. Oppimateriaalit löytyvät osoitteesta: www.nouhata.fi/oppimateriaalit 
 2. Digitaalinen alkukarsinta 28.2.-18.3.2022! NouHädän kilpailuiden alkukarsinta toteutetaan digitaalisesti. Alkukarsintakilpailussa joukkueiden määrää koulua kohden ei ole rajoitettu. Digitaaliseen alkukarsintaan osallistuminen edellyttää koululta ilmoittautumista kampanjaan. Digitaalinen osuus on myös edellytys muihin kilpailuvaiheisiin osallistumiselle. Digitaalisen alkukarsinnan ohjeistus toimitetaan ilmoittautumisajan päätyttyä kampanjassa mukana oleville kouluille. Alkukarsintakilpailu sisältää teoriatehtäviä sekä erilaisia havainnointi- ja tunnistustehtäviä. Aikaisempien vuosien kokemusten ja palautteen pohjalta teknistä ratkaisua on kevennetty. Alkukarsinnan suorittamiseen tarvitaan vain tietokone ja toimiva internetyhteys. 

 3. Aluekilpailu 7.4.2022. Alkukarsintojen pisteiden perusteella parhaat joukkueet kutsutaan aluekilpailuihin.

 4. Loppukilpailu 28.4.2022. Aluekilpailun voittajajoukkue pääsee mielenkiintoiselle matkalle valtakunnalliseen loppukilpailuun, joka järjestetään Kuopiossa, pelastusopistolla 28.4.2022. Pelastuslaitos tarjoaa kuljetuksen ja majoituksen.
Asiasanat: