Usein kysyttyä pelastuspalveluista

Tilasin ambulanssin, miksi meille tuli paloauto?

Kun ihmishenki on kyseessä, on tärkeää saada apu nopeasti perille. Henkeä uhkaaviin onnettomuuksiin lähetetään aina lähin tarkoituksenmukainen yksikkö. Välillä se saattaa olla myös paloauto, joka on varustettu ambulanssia vastaavilla varusteilla. Tämä on osa niin sanottua ensivastetoimintaa. Sekä ambulansseissa että paloautoissa on töissä pelastaja-sairaankuljettajan koulutuksen saaneita työntekijöitä.

Miksi paloautot sammuttavat pillit kesken hälytysajon ja kääntyvät takaisin asemalle?

Pillien ja vilkkujen sammuttaminen kesken hälytysajon johtuu siitä, että kyseinen hätäkeskuksesta saatu tehtävä on peruutettu. Peruutus voi johtua esimerkiksi siitä, että hälytys on aiheutunut pilasoitosta tai automaattisten paloilmoittimien epäkunnosta. Kaikissa hälytystilanteissa pelastuslaitos tarkastaa joka tapauksessa tilanteen paikan päällä.

Mitä eroa on palomiehillä, joilla on eriväriset sammutustakit ja kypärät?

Palomiehillä, paloesimiehillä ja päällystöviranhaltijoilla on eriväriset takit, jotta heidät on helppo tunnistaa onnettomuustilanteissa ja harjoituksissa. Palomiehillä on sininen takki ja keltainen kypärä. Paloesimiehellä on punainen takki ja keltainen kypärä, jossa on kaksi punaista raitaa. Päällystöviranhaltijoilla on keltainen takki ja valkoinen kypärä, jossa on kolme raitaa.

Mitä palomiehet kantavat selässään tulipalopaikoilla?

Rakennuspaloissa tulipalojen sammuttaminen vaatii pääsääntöisesti sitä, että palomies menee savua täynnä olevaan huoneeseen. Savu on myrkyllistä hengittää. Tämän vuoksi palomiehet käyttävät paineilmalaitteita tulipaloja sammuttaessaan.

Mitä teen, jos talossa (öljylämmitystalo) alkaa haista yllättäen öljy?

Ota yhteys välittömästi hätäkeskukseen ja tiedustele jatkotoimenpiteitä sekä poistu huoneistosta ulos.

Montako miestä paloautossa on?

Paloautossa on pääsääntöisesti paikkoja kuudelle henkilölle, mutta käytännössä paloautossa on esimies, kuljettaja ja kaksi savusukeltajaa eli neljä miestä.

Miksi välillä tulipalopaikalle tulee yksi paloauto ja välillä enemmän?

Kun hätäkeskus saa tiedon tulipalosta, hälytyksen vastaanottanut hätäkeskuspäivystäjä tekee arvion tulipalon laajuudesta ja vaarallisuudesta. Näiden tietojen perusteella hän lähettää tarvittavan määrän autoja paikalle.

Paljonko paloautossa ja säiliöautossa on vettä?

Paloautojen ja säiliöautojen säiliöiden koot vaihtelevat, mutta keskimääräisesti paloautossa on 3 000 litraa vettä ja säiliöautossa 10 000 litraa.

Asiasanat: