Palovaroittimet

Palovaroittimen tärkein tehtävä on havaita alkava tulipalo ja hälyttää asunnossa sisällä olevat mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Jokaisessa suomalaisessa kodissa ja vapaa-ajan asunnossa tulee olla palovaroitin. Uusissa rakennuksissa palovaroitin tulee liittää sähköverkkoon, mikäli rakennukseen tulee sähkö. Sähköverkkoon kytketyn varoittimen virransyöttö on varmistettava esimerkiksi paristolla tai akulla. Palovaroitinta suositellaan muihinkin yöpymiskäytössä oleviin tiloihin esim. asuntovaunuihin ja veneisiin.

Palovaroittimen sijoitus

Palovaroittimia on oltava jokaisessa kerroksessa vähintään 1kpl jokaista alkavaa 60m2 kohden. Erittäin tärkeää olisi asentaa palovaroittimet jokaiseen tilaan jossa nukutaan sekä poistumisreittejen varrelle. Mikäli kattokorkeus on niin korkea että pariston vaihto joudutaan suorittamaan tikkaille nousemalla, voidaan seinälle asentaa paristokotelo halutulle korkeudelle jonka ansiosta palovaroittimen paristo voidaan vaihtaa lattiatasolta.

Erheelliset hälytykset voit välttää, kun et sijoita palovaroitinta keittiön uunin, takan tai pesutilojen läheisyyteen. Kuuma höyry voi laukaista palovaroittimet.

Palovaroitinjärjestelmä

Voit sijoittaa yksittäisiä palovaroittimia erikseen eri huoneisiin. Varmistaaksesi kuuluvuuden asuntosi eri puolilla, voit muodostaa palovaroittimista myös ryhmän siten, että kaksi tai useampia palovaroittimia kytketään yhteen. Tällöin yhden palovaroittimen toiminta saa aikaan hälytyksen myös muissa varoittimissa. Palovaroitinryhmän ilmaisimis-sa on joko oma paristo kussakin tai yhteinen verkkolaite.

Palovaroittimen huolto ja käyttö

  • Palovaroittimessa on painike varoittimen toiminnan testausta varten. Hyvä tapa on testata toiminta kuukausittain ja aina mikäli olet ollut poissa muutaman päivän. Mikäli varoitin sijaitseen korkealla, voit testata esim. painamalla testaus-nappia kepillä.
  • Palovaroitin toimii yleensä paristoilla. Pariston tyhjenemisestä varoitin varoittaa säännöllisin, lyhyin varoitusäänin, tai yhtenäisellä varoitusäänellä. Paristo on tällöin vaihdettava välittömästi. Vaihda paristo kerran vuodessa tai varmista monivuotisen pariston toiminta.
  • Palovaroittimen käyttöikä on noin 10 vuotta. Käytöstä poistettavan palovaroittimen voi palauttaa myyntiliikkeisiin tai sähkö- ja elektroniikkalaitteiden kierrätyspisteisiin.

Palovaroittimen toiminnan testaus on tarpeen, vaikka paristo olisikin uusi, sillä itse varoittimeen voi tulla vikaa. Varsinkin kylmillään olleessa tilassa, kuten mökillä, veneessä tai asuntovaunussa palovaroitin saattaa mennä epäkuntoon. Kokeilethan siis ensi töiksesi palovaroittimen toiminnan, kun tulet paikalle. Pidä mukana varaparisto ja varaudu vaihtamaan myös koko laite uuteen.

 

Asiasanat: