Alkusammutusvälineet

Alkusammutusvälineellä tarkoitetaan helposti käsille saatavia sammutusvälineitä, jotka sopivat palonalkujen ja pienehköjen palojen sammuttamiseen.

Näitä ovat mm. käsisammuttimet, pikapalopostit, sankoruiskut ja sammutinpeite.

Kun tulipalo syttyy on ensiarvoisen tärkeää, että palo saadaan sammutettua mahdollisimman nopeasti. Näin vahingot jäävät mahdollisimman pieniksi. Valitse siis käyttötarkoitukseen soveltuva alkusammutin ja säilytä se aina helposti saatavilla ja näkyvällä paikalla. Tutustu ja opettele käyttämään välineitä.

Huolto ja tarkastus

Huoneiston haltijan on huolehdittava, että viranomaisten määräämät sammutuslaitteet ovat toimintakunnossa sekä huollettuna.

Käsisammutin tulee tarkastaa kahden vuoden väliajoin. Jos sammutin on alttiina tärinälle, kosteudelle tai sään vaihteluille, tulee tarkastus suorittaa vuoden väliajoin. Huoltoa ja tarkastusta saa suorittaa vain Turvatekniikan keskuksen hyväksymä käsisammuttimien huoltoliike. Pikapalopostit tulee tarkastaa joka vuosi ja letkut tulee koeponnistaa viiden vuoden välein.

Mistä ostaa

Alkusammutusvälineitä myyvät mm. rautakaupat, markettien rautatarvikeosastot, autotarvikeliikkeet, käsisammutinliikkeet ja venetarvikeliikkeet.

Hävittäminen

Paineellista käsisammutinta ei saa hävittää kotitalousjätteiden seassa. Tyhjänä käsisammuttimen voi viedä metallinkeräykseen.

Sähköpalot

Hiilidioksidi soveltuu erinomaisen hyvin sähköpalojen, kuten sähkökaappien, television tai mikroaaltouunin sammuttamiseen. Myös jauhesammutin, nestesammutin ja sammutuspeite soveltuvat sähköpalojen sammuttamiseen. Vettä ei saa käyttää suurijännitteisten sähkölaitteiden sammuttamisessa. Kodin pienet sähkölaitteet voi sammuttaa vedellä, kun olet tehnyt laitteen virrattomaksi.