Karavaanareille

Oletko lähdössä reissuun?

Tulosta mukaan karavaanareille tarkoitettu Paloturvallisuuden tarkistuslista!

Tulostettava tarkastuslista

Ennen tien päälle lähtöä on hyvä kerrata, miten hälytysajoneuvoa väistetään liikenteessä oikeaoppisesti. Samoin kannattaa selvittää, miten liikenneonnettomuuspaikalla tulee toimia. Ohjeet löydät alta:

Hälytysajoneuvon väistäminen

Toiminta liikenneonnettomuuspaikalla

Mitä mukaan matkalle?

Liikenteessä pysähtyminen ja onnettomuuspaikalla toimiminen on turvallisempaa, kun autosta löytyy varoituskolmio ja turvaliivit. Turvaliivejä kannattaa säilyttää esimerkiksi kuskinpuoleisessa ovessa, jotta ne ovat tarpeen tullen helposti saatavilla.

Asuntoautoissa ja -vaunuissa nukutaan, joten katosta on syytä löytyä toimiva palovaroitin. Asuntoautot ja -vaunut palavat syttyessään varsin nopeasti, joten toimiva palovaroitin on ehdottoman tärkeä varuste. Tarkista varoittimen patterit aina ennen matkalle lähtöä.

Alkusammutusta varten mukana kannattaa olla sammutuspeite. Peite on korvaamaton apu esimerkiksi keittiön rasvapalojen sammuttamisessa. Lisäksi autoon kannattaa hankkia käsisammutin. Jokaisen matkalaisen tulee tietää, mistä sammutin löytyy ja miten sitä käytetään.

Kaasulaitteistosta

Monista asuntoautoista- ja vaunuista löytyy kaasuliesi. Lieden lähellä ei tule säilyttää mitään palavaa tavaraa. Keittiötilaan on myös hyvä asentaa kaasuvaroitin, joka ilmoittaa mahdollisista kaasuvuodoista. Muista aina sulkea kaasuliesi huolellisesti käytön jälkeen.

Ajoneuvossa saa säilyttää nestekaasua enintään 25 kg. Ennen matkaan lähtöä on vielä hyvä varmistaa, että kaasupullot on säilötty tukevasti joko asuintiloista erilliseen pullotilaan tai korin ulkopuolelle kiinnitettyyn telineeseen.

Pullotilan tulee olla asuintiloihin nähden kaasutiivis ja tilasta tulee olla tuuletus suoraan ulkoilmaan. Kiinnitystelineessä olevat pullot suojataan lukittavalla ja vähintään pullojen yläosan peittävällä kotelolla.

Avotulen tekeminen

Grillaaminen ja nuotiot kuuluvat monien matkasuunnitelmiin. Ennen avotulen sytyttämistä tulee kuitenkin aina tarkistaa, ettei metsä- tai ruohikkopalovaroitus ole voimassa.  Varoitusten voimassa ollessa avotulen tekeminen on ehdottomasti kielletty. Avotuleksi luokitellaan kaikki sellainen tuli, joka voi levitä ympäristöön kipinöinnin tai maapohjan kautta.

Voimassa olevat varoitukset Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilla

Matkailuautoissa ja –vaunuissa on usein erilaisia etutelttoja ja markiiseja. Etuteltan ja markiisin alla ei tule tehdä avotulta tai esimerkiksi grillata. Sijoita grilli aina palamattomalle alustalle, josta tuuli ei pääse kaatamaan sitä.

Lisäksi matkailijan tulee aina tutustua myös leirintäalueiden omiin sääntöihin. Leirintäalueet saattavat asettaa omia erillisrajoituksia tulenkäsittelyyn.