Yleinen vaaramerkki ja vaaratiedote

Lisätietoa yleisestä vaaramerkistä sekä vaaratiedotteesta

Yleinen vaaramerkki annetaan ulkohälyttimien välityksellä tai kulkuneuvoon asennetuilla liikkuvilla hälyttimillä. Merkki varoittaa ulkona olevaa väestöä uhkaavasta, välittömästä vaarasta. Suojautuminen sisätiloihin ja ohjeiden mukainen toiminta vaaratilanteessa on ensimmäinen ja yleensä riittävä suojautumiskeino. Jokaisen ihmisen tulisi tunnistaa yleinen vaaramerkki ja heidän tulisi osata toimia oikein sen kuultuaan.

Vaaratiedote

Yleiseen vaaramerkkiin liittyy aina vaaratiedote. Se luetaan kaikilla radiokanavilla ja näytetään YLE:n, MTV3:n ja Nelosen teksti-TV:n sivulla 112 sekä televisio-ohjelmissa ruudun yläreunassa juoksevana tekstinä. Vaaratiedotteessa annetaan tietoja varoituksen syystä ja suojautumisohjeita.

Yleinen vaaramerkki on:

  • Yhden minuutin pituinen nouseva äänimerkki (pituus 7 sekuntia) ja laskeva äänimerkki (pituus 7 sekuntia) tai
  • viranomaisen kuuluttama varoitus.
  • Vaara ohi -merkki on yhden minuutin mittainen tasainen äänimerkki ja se on ilmoittaa, että uhka tai vaara on ohi.
  • Kokeilumerkki on 7 sekunnin pituinen tasainen ääni.

Toimi näin kuultuasi yleisen vaaramerkin:

  • Siirry sisälle ja pysy sisällä.
  • Sulje tiiviisti ovet, ikkunat, tuuletusaukot ja ilmastointi.
  • Avaa radio ja odota rauhallisesti ohjeita.
  • Vältä puhelimen käyttöä etteivät linjat tukkeudu.
  • Älä poistu alueelta ilman viranomaisten kehotusta, ettet joutuisi vaaraan matkalla.

Väestöhälyttimiä testataan joka kuun ensimmäinen arkimaanantai klo 12

Väestöhälytinjärjestelmää pidetään yllä tositilanteiden varalta, ja väestön varoittamista testataan joka kuukauden ensimmäisenä arkimaanantaina klo 12 soittamalla kokeilumerkki. Kokeilumerkki on yhtämittainen tasainen hälyttimen ääni, joka kestää 7 sekuntia. Kokeilumerkki ei edellytä ihmisiltä toimenpiteitä. Tiedustelusoittoja ei saa soittaa hätänumeroon 112.

TV:n vaaratiedotejärjestelmää testataan kuukauden ensimmäisenä arkimaanantaina kello 11.20. Radion hätätiedotejärjestelmää kokeillaan vuosittain 11.2.

Miten toimit, jos et kuule väestöhälyttimen ääntä?

Väestöhälyttimen ääni on tarkoitettu varoittamaan ulkona liikkuvaa väestöä. Väestöhälyttimen ääni ei siis aina kuulu sisätiloihin, eikä sen ole tarkoituskaan.

Kuukausikokeilun koesoitto on vain 7 sekunnin mittainen tasainen ääni. Kuukausikokeilun kesto on lyhyt, ja sen ääni katoaa herkästi muun melun sekaan.

Väestöhälyttimiä on pääasiassa väestökeskittymissä. Harvempaan asutuilla alueilla hälyttimen kuulumattomiin jääviä alueita voidaan tarvittaessa täydentää siirrettävillä väestöhälyttimillä.

On myös mahdollista, että hälytin on mennyt epäkuntoon. Pelastuslaitos seuraa hälyttimien toimintakuntoa säännöllisesti. Mikäli tiedät väestöhälyttimen sijainnin, eikä sen kuukausikokeilu kuulunut lainkaan kuukauden ensimmäisenä maanantaina, voit ilmoittaa havainnostasi pelastuslaitokselle osoitteeseen pelastuslaitos.siviilivalmius@turku.fi

Ei syytä huoleen, vaikka yleinen vaaramerkki jäisi huomaamatta. Yleiseen vaaramerkkiin liittyy aina vaaratiedote, joka annetaan esimerkiksi radiossa, teksti-TV:ssä, televisioruudulla juoksevana tekstinä sekä 112-sovelluksen kautta. Vaaratiedotteesta saa myös lisätietoa varoituksen syystä ja suojautumisohjeita.