Tällä sivulla kerromme koronaviruksen vaikutuksista pelastuslaitoksen toimintaan. Pelastuslaitos pyrkii osaltaan minimoimaan koronaviruksen leviämistä ja keskittämään henkilöstöresurssejaan kiireisiin palveluihin. Sivua päivitetään.

Miten pelastuslaitos palvelee alueensa asukkaita koronaepidemian aikana?

Hätätilanteessa soita yleiseen hätänumeroon 112. Pelastus- ja ensihoitotehtävät suoritetaan normaalisti vuorokauden ympäri. Koronavirustartuntaa epäilevien ei tule soittaa asiasta hätänumeroon, elleivät oireet vaadi kiireellistä apua.  

Kiireettömissä neuvonta- ja turvallisuuspalveluissa ole meihin yhteydessä ensisijaisesti sähköisesti tai puhelimitse. Palotarkastuksia kohdennetaan siten, että kontaktit riskiryhmien kanssa voidaan välttää. Esimerkiksi sairaaloihin, hoitolaitoksiin, palvelutaloihin ja terveyskeskuksiin ei toistaiseksi tehdä tarkastuksia. Lähikontaktit minimoidaan kaikilla tarkastuskäynneillä. Lisäksi asiakkaille annetaan oikeus hyvin perusteltuun syyhyn vedoten pyytää tarkastuksen lykkäystä.

Sovitut turvallisuuskoulutukset, neuvontatilaisuudet ja osallistumisemme erilaisiin yleisötilaisuuksiin ja muihin tapahtumiin on peruttu toistaiseksi.  

Paloasemille ei oteta vastaan vierailijaryhmiä.  

Peruskoululaisten NouHätä!-kilpailut on peruttu tältä keväältä.  

Miten pelastuslaitos on varautunut koronaepidemiaan?

Pelastuslaitos on priorisoinut toimintaansa pelastus- ja ensihoitopalvelujen sekä viestinnän turvaamiseksi. Henkilöresurssien valmiussuunnittelussa on otettu huomioon työntekijöiden mahdolliset sairastumiset.  

Pelastuslaitoksen henkilöstö on ohjeistettu tartuntojen ennaltaehkäisystä ja altistumistapauksista.  

Pelastuslaitoksen työntekijät, joiden työtehtävät sen sallivat, ovat etätöissä toistaiseksi. Kokoukset järjestetään etäyhteyksillä.

Ulkomailta palaavat työntekijät on ohjeistettu pysymään kotona neljätoista vuorokautta maahan palaamisen jälkeen.

Sopimuspalokunnilla on tärkeä rooli pelastustoimen järjestelmässä  

Pelastuslaitos pitää tiivistä yhteyttä sopimuspalokuntiin eli VPK:ihin ja ohjeistaa heidän toimintaansa.

Sopimuspalokunnat eivät osallistu yleisötapahtumiin, paloasemilla ei oteta vastaan vierailijoita ja sopimuspalokuntien kaikkien osastojen viikkoharjoitukset on toistaiseksi peruttu.  

Lisäksi sopimuspalokunnille on tarjottu yleistä tietoa koronavirustartuntojen ehkäisemisestä.

Mistä saa lisätietoja?

Muun muassa sosiaalisessa mediassa liikkuu virheellisiä huhuja ja disinformaatiota koronaepidemiasta. Pelastuslaitos kehottaa seuraamaan virallista, viranomaisten tuottamaa tietoa verkkosivuilla ja sosiaalisen median kanavissa.