Pelastuslaitoksen joukkue sijoittui kilpailun kansainvälisessä sarjassa kolmanneksi.

Lisätiedot:

Kilpailun viralliset verkkosivut (venäjäksi):

Turun ystävyyskaupungissa Pietarissa järjestettiin pelastusalan ammattilaisten joukkuekilpailu Dekhterev Cup 20.9.2019. Kansainväliseen sarjaan osallistui jo neljättä kertaa joukkue Varsinais-Suomen pelastuslaitokselta, joka suoriutui hienosti kolmannelle sijalle.

-    Kilpailu pitää sisällään kaksi erilaista rataa, jotka vaihtelevat vuosittain. Kisaan ei voi varsinaisesti harjoitella etukäteen, mutta toinen radoista on labyrinttimainen laivapalosimulaattori, joka muistuttaa omia savusukellussimulaattoreitamme – vaikka onkin isommassa mittakaavassa, kuvailee Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen joukkuetta luotsannut ylipalomies Juha Oksa.

Dekhterev Cup. Kuva: Venäjän hätäministeriön Pietarin päähallinnon lehdistöpalvelu.

Oksa on kilpailun konkari – hän on kuulunut Varsinais-Suomen joukkueeseen jokaisena vuonna. Oma kilpailuhenkisyys sekä arvokas ja hyvin järjestetty tapahtuma ovat saaneet miehen lähtemään kisamatkalle aina uudelleen, mutta hän pitää matkaa myös ainutlaatuisena mahdollisuutena tutustua pelastustoimen kollegoihin, kalustoon ja toimintaan naapurimaassa.

-    Suomessa palomiehen toimenkuva on laaja – sama palomies voi lähteä sammuttamaan tulipaloa, sukeltamaan tai öljyntorjuntatehtävälle. Pietarissa toiminta on yksilöity tarkemmin ja tiukemmin – sammutusmiehet sammuttavat, sukeltajat sukeltavat ja erikoistehtäville on oma henkilöstönsä, Oksa kuvailee havaintojaan pelastustoiminnan eroista maiden välillä.

Dekhterev Cup. Kuva: Venäjän hätäministeriön Pietarin päähallinnon lehdistöpalvelu.

Myös Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen kehittämispäällikkö Torbjörn Lindström pitää palomiesten kilpailua hyvänä verkostoitumis- ja oppimistilaisuutena sekä palomiehille että tukijoukoille. Vuonna 2015 Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen päällystöä seurasi kilpailua tarkkailijoina, minkä jälkeen tapahtumaan on osallistuttu joukkueena. Myös vastavierailuille on lähtenyt kutsuja.

-    Katsomme usein länteen, kun haemme oppia toimintamme kehittämiseen, mutta myös idästä voi saada erilaisia, uusia näkökulmia toimintaan, muotoilee Lindström.

Everstiluutnantti Dekhterev Vladimir Vladimirovitšin (13. helmikuuta 1904 - 13. helmikuuta 1970) muistoksi järjestetty kilpailu on järjestetty vuodesta 1978. Nykyään kilpailut järjestetään kolmessa kategoriassa: paras savusukellusryhmä, paras savusukellusjoukkue ja paras kansainvälinen savusukellusryhmä. Kilpailuun osallistuvat kaikki Pietarin palokunnat. Kansainväliseen kategoriaan osallistuu joukkueita ulkomailta sekä Venäjän eri alueilta. Suomesta kilpailuun osallistui Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen lisäksi Etelä-Karjalan pelastuslaitoksen ja Kymenlaakson pelastuslaitoksen yhteisjoukkue.