Husdjur

Visa att det finns ett husdjur i bostaden med ett klistermärke

Visa att det finns ett husdjur i bostaden med ett klistermärke så att räddningspersonal som ska gå in där är förberedd. Chansen är också större för att kunna rädda ditt husdjur om räddningspersonalen vet redan i förväg att det möjligtvis finns ett djur att rädda i bostaden. En bra placering för dekalen är ovanför postluckan och eventuell ”ej reklam, tack” -text.

Klistermärkena kan avhämas från kommunens infopunkt, närmaste brandstation eller områdets brandinspektör.

Försök inte att rädda ditt husdjur på bekostnad av din egen säkerhet

Riskera aldrig livet för ditt husdjurs skull. Ge dig exempelvis inte ut på svag is efter hunden och klättra inte upp i ett högt träd för att rädda katten och gå inte tillbaka in i ett rökfyllt utrymme för att leta efter ditt husdjur vid brand. Överlåt räddningsuppgifter till proffs på området som har utbildning och rätt utrustning för räddningsuppdrag.

Brandvarnare även en trygghet för husdjur

Kom ihåg att en fungerande brandvarnare både är en trygghet för människor och husdjur. Husdjuret kan inte ringa efter hjälp, så en fungerande brandvarnare är ett viktigt trygghetsredskap när husdjuret är ensamt hemma. Grannar och förbipasserande kan larma hjälp till platsen när de hör signalen från brandvarnaren.

Risker orsakade av husdjur

Husdjur kan oavsiktligt orsaka säkerhetsrisker i hemmet. Katter, hundar och kaniner kan bita sönder elsladdar och därmed göra det farligt att använda elapparater. En hund eller katt kan välta ett stearinljus eller sätta på spisen av misstag och orsaka brandrisk. Ett felaktigt lysrör i akvariet kan medföra risk för elektrisk stöt.

I hemmet i vardagen är det viktigt att förebygga risker som husdjur medför och även garantera husdjuren ett tryggt liv genom att förebygga och undvika farliga situationer. Tänk igenom förhållandena utomhus i ditt hem och för ditt husdjur ur säkerhetssynpunkt.