Omapalotarkastus

Ota yhteyttä

Omapalotarkastusasioissa palotarkastajan tavoittaa arkisin klo 9–12

Asuinrakennusten omapalotarkastuksien tarkoituksena on auttaa rakennusten omistajia ja haltioita arvioimaan itse asuinrakennustensa turvallisuustasoa. Tutustumalla omaan kiinteistöön opitaan tunnistamaan oman asumisen vaaratilanteita ja riskejä. Tämä auttaa ehkäisemään onnettomuuksia ja parantamaan arjen turvallisuutta.  

Tarkastusvuorossa olevat ovat velvollisia tekemään omapalotarkastuksen

Pelastuslaitos lähettää tarkastusvuorossa oleville kiinteistöille omapalotarkastuskirjeen, joka sisältää ohjeet omapalotarkastuslomakkeen palauttamiseen sähköisesti. Kirjeen mukana lähetetään asuinrakennusten paloturvallisuusopas, mistä löytyy kattava läpileikkaus kodin turvallisuuden parantamisesta. Omapalotarkastukseen liittyvä ohjeistusmateriaali on saatavilla myös pelastuslaitoksen verkkosivuilla.

Tarkastusvuorossa olevat kiinteistöt Varsinais-Suomessa keväällä 2022

Pientalot: Pientalojen omapalotarkastuskirje lähetetään vuorossa olevien pientalojen asukkaille viikolla 30. Omapalotarkastuslomakkeen viimeinen palautuspäivä on 31.8.2022.

Kerrostalot: Tänä vuonna omapalotarkastusvalvontaa tehdään Uudenkaupungin alueella. 

Voit tehdä tarkastuksen, vaikket olisi saanut omapalotarkastuskirjettä

Omapalotarkastusoppaiden ja -lomakkeiden avulla pystyt tekemään tarkastuksen ja kiinnittämään huomiota turvallisuutta parantaviin asioihin olipa kyseessä sitten pien- tai kerrostalo.

Hyväksi havaittu tapa on asukkaiden yhteinen tutustuminen läpi kiinteistön, turvallisuusasioihin eritysesti huomiota kiinnittäen (turvallisuuskävely). Kerrostaloyhtiöissä tämä voidaan toteuttaa esimerkiksi talkoiden yhteydessä.

Epäselvissä asioissa voit huoletta kysyä apua oman alueesi palotarkastajalta. Voit myös pyytää palotarkastajan tekemään palotarkastuksen kotiisi.

Omapalotarkastuksia on tehty Varsinais-Suomessa pientaloihin vuodesta 2012 lähtien. Tavoitteena on tarkastaa maakunnan pientalot ja kerrostalot omapalotarkastuksin kymmenen vuoden välein. Tulevaisuudessa omapalotarkastukset laajenevat rivitaloyhtiöihin.