Lemmikkieläimet

Kerro ovitarralla lemmikistä asunnossa

Kerro lemmikistä asunnossa ovitarralla, jotta sisään pyrkivä pelastaja osaa varautua siihen. Myös lemmikkisi mahdollisuus pelastua palavasta huoneistosta paranee, kun pelastaja tietää jo etukäteen, että asunnossa on mahdollisesti eläin pelastettavana. Hyvä sijoituspaikka tarralle on postiluukun ja mahdollisen ”ei mainoksia, kiitos” -tekstin yläpuolella.

Tarroja voit tiedustella kunnan infopisteestä, lähimmältä paloasemalta tai alueen palotarkastajalta.

Älä yritä pelastaa lemmikkiäsi oman turvallisuutesi kustannuksella

Älä koskaan vaaranna omaa henkeäsi lemmikkisi vuoksi, älä esim. mene koiran perässä heikoille jäille, kiipeä pelastamaan kissaa korkealta puusta tai tulipalotilanteessa palaa savuiseen tilaan etsimään lemmikkiäsi. Jätä pelastustehtävät pelastusalan ammattilaisille, joilla on koulutus ja oikeat välineet pelastustehtäviin.

Palovaroitin on myös lemmikin turva

Muista, että toimiva palovaroitin on sekä ihmisten että lemmikkien turva. Lemmikki ei pysty soittamaan apua, joten toimiva palovaroitin on olennaisen tärkeä turvaväline lemmikin ollessa yksin kotona. Naapurit ja ohikulkijat voivat hälyttää avun paikalle kuullessaan palovaroittimen äänen.

Lemmikkieläinten aiheuttamat riskit

Lemmikit voivat tahattomasti aiheuttaa kodeissa turvallisuusriskejä. Kissat, koirat, kanit ja jyrsijät saattavat pureskella sähköjohtoja ja tehdä siten sähkölaitteiden käytöstä vaarallista. Koira tai kissa voi kaataa kynttilän tai laittaa lieden vahingossa päälle aiheuttaen tulipaloriskin. Vääränlainen valoputki akvaariossa voi aiheuttaa sähköiskun vaaran.

Kodin arjessa on tärkeää ehkäistä lemmikkien aiheuttamia riskejä ja taata myös lemmikeille turvallinen elämä ennakoimalla ja välttämällä vaaranpaikat. Mieti kotisi ja lemmikin ulkoiluolosuhteet läpi turvallisuuden näkökulmasta.