Geokätköily

Lisätiedot ja ilmoittautumiset

Tarvikkeet

  • toimistosihteeri Saija Kirstilä (LSPeL), p. 044 541 0230

Mukana olevat geokätköt

Geokätköilystä lisämaustetta turvallisuusviestintään

Suomessa on noin 100 000 geokätköilijää, jotka ovat kaikki potentiaalisia turvallisuusviestinnän kohdehenkilöitä. Länsi-Uudellamaalla geokätköily otettiin osaksi turvallisuusviestintää jo vuonna 2013 ja nyt on tullut aika laajentaa toimintaa myös Varsinais-Suomeen. Varsinais-Suomen pelastuslaitos ja LSPeL ovat polkaisseet tänä keväänä käyntiin geo-tuvin ja myös sinun sopimuspalokuntasi on haastettu mukaan!

Tarkoituksena on tehdä kaksi hieman erilaista geokätkösarjaa, joista ensimmäinen esittelee palokuntien toimintaa ja paloaseman historiaa ollen ns. palokuntakätkö. Kätköt sijoitetaan lähelle VPK-asemia, mutta kuitenkin niin, etteivät ne häiritse aseman toimintaa. Lisäksi kätköihin lisätään lyhyt turvallisuusviesti, joka vaihdetaan muutaman kerran vuodessa.

Toinen kätkösarja keskittyy puhtaasti tärkeimpiin turvallisuusviesteihimme, esimerkiksi palovaroittimen tarkastukseen, kodin paloturvallisuuteen, poistumisturvallisuuteen, hätänumeroon soittamiseen jne. Ensimmäiset kätköt molemmista sarjoista toteutetaan tradeina eli peruskätköinä, mutta myöhemmässä vaiheessa toimintaa voidaan laajentaa myös multeihin, mysteereihin ja miksei miitteihinkin!

VPK:t avainasemassa onnistumisen kannalta

Kumpikaan näistä kätkösarjoista ei kuitenkaan onnistu ilman teidän panostanne, arvon sopimuspalokuntalaiset. Geo-tuviin tarvitaan mukaan sopimuspalokuntia, jotka miettivät sopivan paikan kätköpurkillensa ja ottavat vastuulleen sen huollon. He tarkistavat myös lokikirjausten oikeellisuuden ja tekevät tarvittaessa korjaukset www.geocaching.com -sivulle. Sopimuspalokunnan tehtävänä on myös ideoida kätkökuvaus oman palokunnan toiminnasta ja historiasta (jos kyseessä on palokuntakätkö).

Pelastuslaitos ja LSPeL koordinoivat geo-tuvia ja tarjoavat tarvittavat perusvälineet kätköjä varten. Pelastuslaitos ja LSPeL ideoivat myös tuvi-aiheet ja -tekstit kätköihin sekä perehdyttävät sopimuspalokunnat mukaan toimintaan. Geo-tuvin tulokset kirjataan Prontoon ja niitä seurataan pelastuslaitoksen toimesta.

Kiinnostuitko? Toivomme, että geo-tuviin osallistuvista sopimuspalokunnista löytyy jo valmiiksi innokkaita geokätköilijöitä, mutta voimme myös antaa lyhyen perehdytyksen harrastukseen. Piikkiön VPK on aloittanut geo-tuvin pilottipalokuntana, joten fiiliksiä voi kysellä heidän suunniltaan!

Mikä ihmeen geokätköily?

Geokätköily on ulkoiluharrastus, jota voi harrastaa kuka tahansa - geokätköjä löytyy lähes jokaisesta maailman kolkasta. Harrastus sopii erinomaisesti luonnossa liikkumisesta pitäville, sillä monet kätköt on piilotettu esimerkiksi retkeilyalueiden tai -reittien läheisyyteen. Geokätköilyä ei kuitenkaan tarvitse välttämättä yhdistää reippailuun, sillä kätköjä löytyy runsaasti myös taajama-alueilta ja kaupungeista.

Geokätköily perustuu satelliittipaikannukseen, joten kätköilyn aloittamiseen tarvitaan jokin GPS-laite. Älypuhelin sopii tähän tehtävään mainiosti. Kun sovellus on ladattu puhelimeen ja käyttäjätunnus on luotu, onkin jo valmis tositoimiin. Tutustu tarkemmin geokätköilyyn virallisilla verkkosivuilla www.geocaching.com.

Ensimmäinen geokätkö piilotettiin 3.5.2000 Yhdysvalloissa, kun GPS-järjestelmän häirintäsignaali oli poistettu kaksi päivää aiemmin. Suomen ensimmäinen kätkö piilotettiin Keravalle 30.9.2000. Nykyään maailmassa on kolme miljoonaa geokätköä ja kuusi miljoonaa rekisteröitynyttä geokätköilijää.

Käyntiosoite: 

Hepojoentie 6
21500 Piikkiö

Puhelin:

02 263 3111
Sähköposti: 
piikkionvpk@vs-alpe.fi

Käyntiosoite: 

Köysikuja 3
21410 Lieto

Puhelin:

02 263 3111
Sähköposti: 
liedonvpk@vs-alpe.fi

Käyntiosoite: 

Kakskerrantie 868
20960 Turku

Puhelin:

02 263 3111
Sähköposti: 
kakskerranvpk@vs-alpe.fi

Käyntiosoite: 

Levauksentie 26
21330 Paattinen

Puhelin:

02 263 3111
Sähköposti: 
paattistenvpk@vs-alpe.fi

Käyntiosoite: 

Eskelinkatu 5
20101 Turku

Puhelin:

02 263 3111
Sähköposti: 
turunvpk@vs-alpe.fi

Käyntiosoite: 

Kyynäräkatu 2
20780 Kaarina

Puhelin:

02 263 3111
Sähköposti: 
kuusistonvpk@vs-alpe.fi

Käyntiosoite: 

Paloasemantie 3
25330 Kuusjoki

Puhelin:

02 263 3111
Sähköposti: 
kuusjoenvpk@vs-alpe.fi
Asiasanat: