Ensiapu

Jokaisen velvollisuus on auttaa kykyjensä ja taitojensa mukaan onnettomuuteen tai hädänalaiseen tilaan joutuneita henkilöitä. Siksi ensiaputaitojen hankkiminen ja ylläpitäminen on tärkeää.

Elvytysohjeet

Kun henkilö menettää akillisesti tajuntansa, toimi näin:

 1. Saatko henkilön hereille?
  Herättele puhuttelemalla ja ravistamalla. Jos henkilö ei herää:
   
 2. Soita hätänumeroon 112.
  Voit myös huutaa apua ja pyytää paikalla olevia tekemään hätäilmoituksen. Hätäkeskuksen antamia ohjeita tulee noudattaa. Käännä tämän jälkeen autettava selälleen ja selvitä, hengittääkö hän normaalisti.
   
 3. Avaa hengitystie.
  Ojenna autettavan pää leuan kärjestä nostamalla ja toisella kädellä otsasta painamalla. Samalla katso, kuuntele ja tunnustele hengitystä. Liikkuuko rintakehä? Kuuluuko hengityksen ääni? Tuntuuko ilman virtaus poskellasi? Arvio onko hengitys normaalia, epänormaalia tai hengityspuuttuu. Mikäli epäröit, toimi kuin hengitys ei olisi normaalia. Jos hengitys ei ole normaalia tai se puuttuu:
   
 4. Aloita paineluelvytys.
  Aseta kämmenesi tyviosa keskelle autettavan rintalastaa ja toinen kätesi rintalastalla olevan käden päälle. Sormet ovat limittäin. Paina suorin käsivarsin kohtisuoraan alaspäin 30 kertaa siten, että rintalasta painuu 5-6 cm. Anna rintakehän palautua paineluiden välissä. Keskimääräinen painelutiheys on 100 kertaa minuutissa, eikä ylitä 120 kertaa minuutissa. Laske painelut ääneen.
   
 5. Puhalla 2 kertaa.
  Avaa hengitystie. Aseta suusi tiiviisti autettavan suun päälle ja sulje sormillasi hänen sieraimensa. Puhalla rauhallisesti ilmaa autettavan keuhkoihin. Puhalluksen aikana katso, että autettavan rintakehä nousee (liikkuu). Toista puhallus. Kahden puhalluksen kesto on 5 sekuntia.
   
 6. Jatka elvytystä tauotta rytmillä 30:2,
  kunnes autettava herää ja liikkuu, avaa silmänsä ja hengittää normaalisti, ammattihenkilöt antavat luvan lopettaa tai voimasi loppuvat.

Muita ensiapuohjeita

Suomen Punainen Risti on koonnut internet-sivuilleen kattavan tietopaketin, jossa on ensiapuohjeita erilaisia tilanteita varten.

Asiasanat: