Ilotulitteet ja räjähteet

Ilmoita ilotulitteiden käytöstä tai varastoinnista

Avaa lomake Adobe Reader -ohjelmalla, täytä ja tallenna koneellesi. Lataa se sitten sähköpostiisi ja lähetä pelastuslaitokselle.

Ilmoitukset voi lähettää pelastuslaitokselle myös postitse osoitteeseen:

Varsinais-Suomen Pelastuslaitos/Riskienhallinta
Eerikinkatu 35
20100 Turku

Lisätietoja ilotulitteiden lupa-asioista ja käytöstä

Lisätietoa ilotulitteista

Ilotulitteiden käytöstä juhlissa ja tapahtumissa ilmoitetaan kirjallisesti

Ilotulitteiden käytöstä esimerkiksi syntymäpäivien ja hääjuhlien aikana ilmoitetaan kirjallisesti ilotulituslomakkeella paikalliselle pelastusviranomaiselle. Ilmoituslomakkeeseen tulee liittää selkeä kartta käyttöpaikasta. Kartan voi kopioida esimerkiksi puhelinluettelosta tai sen voi piirtää riittävän selkeästi käsin.

Ilmoituslomake tulee toimittaa pelastusviranomaiselle vähintään kaksi viikkoa ennen käyttöpäivää. Kielteisestä päätöksestä ilmoitetaan ilmoituksen jättäjälle. Poikkeuksena Venetsialaisten ilotulitusilmoitus (lisätiedot alla).

Poikkeukset ilmoitusvelvollisuuteen

Uusivuosi

Ilotulitteiden käytöstä ei tarvitse ilmoittaa uudenvuodenaaton klo 18 ja uudenvuodenpäivän aamun klo 2 välisenä aikana.

Pelastuslaitos kieltää ilotulitteiden ampumisen Turun, Uudenkaupungin ja Naantalin keskusta-alueilla sekä Naantalissa lisäksi kylpylän alueella.

Venetsialaiset

Varsinais-Suomessa ilotulitteiden käytöstä ei tarvitse ilmoittaa myöskään ns. Venetsialaisten aikaan, eli elokuun viimeisenä lauantai-iltana klo 18.00 - 24.00.

Tuona aikana ilotulitteiden ampuminen ei kuitenkaan ole sallittua taajama-alueella ilman pelastusviranomaisen lupaa.

Metsä- tai ruohikkopalovaroituksen tai kovan tuulen aikana ilotulitteiden käyttö on kielletty. Ilotulitusta harkitsevan on selvitettävä voimassa olevat varoitukset. Varoitukset löydät esimerkiksi Ilmatieteen laitoksen sivuilta:

Ilotuliteilmoitus Venetsialaisten ilotulituksista on tehtävä kirjallisesti viimeistään 5 vuorokautta ennen aiottua käyttöaikaa.

Pelastuslaitos ei myönnä lupaa ilotulitteiden ampumiseen Turun, Uudenkaupungin ja Naantalin keskusta-alueilla sekä Naantalissa lisäksi kylpylän alueella.

Ilotulitusnäytökset

Ilotulitusnäytöksestä tehdään ilmoitus poliisille. Ilotulitusnäytöksiä saa pitää ainoastaan Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) hyväksymä yritys. Lisäksi näytöksestä pitää laatia pelastussuunnitelma.

Pyrotekniset välineet

Ammattikäyttöön tarkoitettujen pyroteknisten välineiden käytössä vaaditaan ilmoitus. Ilmoituksen tekijältä vaaditaan panostajan luokka E pätevyyttä.

Pyroteknisten välineiden käytön yhteydessä on laadittava pelastussuunnitelma. Pelastussuunnitelman laatii pyrotekniikan käyttäjä tai hänen edustajansa, ei kuitenkaan tapahtuman järjestäjä.  Jos tapahtumaan on jo laadittu pelastussuunnitelma, voidaan pyroteknisten välineiden käytön pelastussuunnitelma sisällyttää tapahtuman pelastussuunnitelmaan.

Ilotulitteiden varastointi kaupan yhteydessä

Ilotulitteiden ja pyroteknisten välineiden varastoinnista kaupan yhteydessä on tehtävä ilmoitus pelastusviranomaiselle vähintään yksi kuukausi ennen kaupan aloittamista.

Ilotulitteiden ja muiden pyroteknisten tuotteiden varastointia koskevista päätöksistä ja tarkastuksista veloitetaan Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen taksaluettelon mukaiset valvontamaksut.